Дизайн Category

Ако ви се гледат хубави снимки от зимна Копривщица – Никола Гударовски е направил известно количество, за което малко му завиждам. Приятно гледане/четене.

Преди известно време написах нещо като туториал за ръчно прилагане на така наречения “Shadows/Highlights на стероиди” за ФотоФорум. Това не е мое изобретение, за него можем да сме благодарни на Dan Margulis, който го прилага в своя последен “picture postcard workflow”.

Идеята на цялото упражнение е, че използваме самата снимка за определяне на стойностите на сенките и светлите части, като се възползваме от функциите на смесване Overly, което гледайки леъра с подобно смесване определя – което е светло, това отдолу става още по-светло, а което е тъмно – става още по-тъмно. Което е сиво – остава сиво. Знаеки това, можем на леър да сложим един от каналите на снимката, в който най-добре е изразен проблема, който се опитваме да решим. След като инвертираме този леър, получаваме слой в който всички бели (изгорели) участъци са станали черни, а всички черни (запушени сенки) са станали бели. При режим на смесване овърлей – долния леър с оригиналната снимка би трябвало да “влезе” в по-тесен динамичен обхват, който да модифицираме по вкус.

И така – по стъпки:

(more…)

Един мой стар клиент се обади скоро, направили си нови къщи по Габровско и да не седят празни докато тях ги няма, ще ги дават под наем. Та трябваше да се направи сайт, който по някакъв начин да подчертае уникалността на къщите. Стари, каменни къщи със съвременно оборудване, но всичко така поднесено и направено с вкус, че мешавицата на стилове става привлекателна, а не отблъскваща. До колко съм се справил със задачата – времето ще покаже. Важното е, че сайта на “Четирите къщи” в село Костенковци вече е онлайн :) Да живей! :)

Най-накрая и този сайт е вече онлайн и работещ – http://colorit.koprivshtitza.com/. Желанието ми беше да постигна семпъл и лесно достъпен сайт на този малък семеен хотел в Копривщица. След изучаване на съществуващия сайт и неговото съдържание, някак неусетно всичко се оформи като концепция за сайт от САМО ЕДНА страница, която да съдържа всичко, необходимо на потенциалния клиент. Разни менюта с подстраници, които са празни или с по едно изречение никак не ме влекат и затова реших “това ще е”. Клиента си го хареса, хареса и идеята да се хоства при нас, тъй като хит.бг, където беше сайта до сега е доста бавничък, а и не предлага поддръжка на php, което пък движи формата за запитвания в долната част на страницата. И така, сигурно би могло още по-добре, но аз съм доволен, а и клиента – което е най-важното. Дано и да проработи и да му докарва още повече посетители в хотела.

След почти една година отлежаване по разни скици, макети, пиесдита… след дълго променяне на това и онова. След дълго умуване по реалния интерфейс, по практическия начин на презентация на съдържанието, по дизайна на всеки един елемент – най накрая The Last Folder е с нов дизайн. Не съм сигурен, че вече мога да кажа с чисто сърце, че съм 100% доволен от резултата, но след толкова много време взиране, май потребителите са на ход. От тук насетне се надявам да надграждам – с по-добра презентация на проектите, повече интерактивност и каквото още ми дойде на акъла. Пък да се надяваме, че в един момент ще остана доволен и сайта ще работи както го искам. В крайна сметка той ще е и изпитателното ми поле и начина да се развивам в тази област – нещо, което от години почти не правя. Да ми е честито :)

Къде попаднах?

Това е моя личен блог, в който пиша нещата, които ме интересуват или просто искам да споделя. Има теми за дизайн, фотография, ежедневие, пътеписи и настроения - всичко, което ми дойде на акъла.

Текущата тема на блога е дело на Design Disease, за което им благодаря - ние дизайнерите трудно правим дизайн за самите себе си :)

September 2017
M T W T F S S
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930