Inspirational Category

Поредната чудесна свабта на Вени се превърна във венец на сезон 2014.

smol
Може да прочетете повече при нея в блога на ЧЕРГА. Аз съм разочарован, защото трябваше да снимам като втори фотограф, но бях болен и нямаше начин. И сега съжалявам.

В очакване на пролетна зеленина и нужда да проверим едни поляни край Смолян дали стават за сватба, тръгнахме натам с летни гуми. На Пампорово ни заваля як сняг и се върнахме…
_DSC7910

Поне снимката е готина де … (цък на нея за по-голяма)

22 Май 2012 – София

Една кратка статия, посветена на известни, но неизричани мисли, които касаят не само сватбените агенти, но и всички freelance професии – дизайнери, флористи и т.н.

Ще организирате сватбата си, но решавате да използвате услугите на сватбена агенция, която да ви помогне с детайлите, да ви улесни и спести време, нерви и пари. Намирате тази агенция, която на пръв поглед ви допада най-много и решавате да си направите среща. Но, о, ужас – те нямат офис!

Истината е, че много хора реагират така, автоматично изключват подобни агенции от списъка си и отказват да работят с тях. На пръв поглед логично поведение, първосигнално. Нека обаче погледнем по-подробно какво стои зад „нямаме офис” и дали наистина това е показателно за професионализма на дадена агенция.

Човек, който се занимава с организиране на събития трябва да бъде мобилен, защото естеството на работата му изисква да се среща с различни хора, подизпълнители, доставчици. С тях договаря по-добри условия, които да може да предложи на клиентите си в последствие. А динамиката на работата в днешно време изисква подобни срещи да се организират на удобно и за двете срани място. За да се организира едно събитие и в частност сватба е нужна много добра подредба на задълженията, срещите, дейностите, трябва да се изработи стриктен план за работа. Обикновено това се случва на компютър, който заедно с телефона е основното средство за комуникация освен личните срещи. Още при поемането на ангажимента за организиране на събитие, сватбеният организатор подготвя и изпраща началната информация на младоженците. Това са списъци с нужните за сватбата вещи, възможните ритуали, игри и т.н. По време на цялата организация агентът си води документация за взетите решения, избраните фотографи, DJ-и, флористи, производители на торти, фирми за покани и всички подъзпълнители, които имат отношение към сватбеното тържество. Документалното и писменото оформяне на една сватба е само част от организацията. Консултациите с младоженците, лични или чрез писма са основната дейсност. Чрез тях се изяснява всяка подробност, напасват се желанията и очакванията за крайния резултат. При необходимост сватбеният агент придружава младоженците до някой от подизпълнителите или организира общи срещи. Така съумява да бъде максимално полезен и ефективен. Това важи с пълна сила и при организирането на всякакъв род събития.

С две думи – офисът на един организатор на събития е там, където е самият той, компютърът и телефонът му. Всичката необоходима информация – снимки, текстове, разпределение на ресторнати, украси, контакти на подизпълнители, календар със срещи и т.н са винаги с него. А самият той може да бъде там, където е нужно, улеснявайки клиентите си и хората, с които работи. Не е нужно да пътувате в задръстванията, за да стигнете до офис с бюро и компютър, когато можете да направите срещата на удобно за вас място, в приятен ресторант или сладкарница.

Не на последно място е и фактът, че поддържането на офис помещение автоматично се отразява на цената на услугата.

С всичко написано до тук не искам да кажа, че наличието на офис е нещо лошо, но определено не е задължително. Качеството на дадена услуга зависи от изпълнителите и, от професионализмът на хората анагажирани с нея. За това, не отказвайте среща само поради липса на офис, направете преценката си след разговор за това какво можете да получите насреща и дали то ще отговори на изискванията ви.

 Източник: Черга 

Онзи ден, в петък, си получих новата играчка от Канада – iPhone4, който купих малко изненадващо лесно, чрез братовчеда на Вени (голямо Мерси, Милене). Телефончето пристигна, взех го, изтичах в Мтел, където също изненадващо лесно смених сим картата с микро такава и зачаках активирането и, че да се наиграя. По-късно същия ден, телефона беше активиран към Apple, пароли, мароли, акаунти – всичко наред. И тогаз го видяхме, даже не аз, ами един колега го забеляза – грозно черно петно в горния десен ъгъл на дисплея, с размер на монета от 5 стотинки. Може би не го бях забелязал, защото по-късно се оказа, че петното избледнява при изстиването на телефона и се засилва при загряването му – при по-продължителна работа на дисплея. Та, много гадно се почувствах. Даваш сума пари за нещо, носят го от край света – а то дефектно. И понеже изстрадалата ми българска душа започна да мисли за вариантите – изпращане с DHL до Канада, разправии за Милен там… отказ от гаранция, вече се бях приготвил да си го ползвам така, каквото – такова. Събота и неделя минаха в ръчкане на телефона, качване на музики, гледане на филмчета – като децата. Ама гадно с тва петно. Решихме да пробваме какво аджеба е международната гаранция на Apple и в понеделник Вени се обади на официалния сервиз – Криейтив Център, от където директно казаха – “донесете телефона да го тестваме”. Тестваха, и на следващия ден се обадиха – елате си вземете нов телефон, този е с хардуерен дефект. Честно казано, не вярвах. Даже все още трудно приемам, че има фирми в България, които работят по световния начин на Apple. Но пък недоумението ми е едно такова – приятно. Имало значи шанс нещата и тук да започнат да се случват на такова ниво. Просто трябва организация. Е, да – купих телефон с дефект, китайците – а от там и Apple се издъниха пред мен с това. Но пък политиката им по отношение на клиента е перфектна, с което за пореден път ме печелят като фен. Браво и на всички в Creative Center, голямо мерси и на вас за съдействието и чудесното отношение.

Къде попаднах?

Това е моя личен блог, в който пиша нещата, които ме интересуват или просто искам да споделя. Има теми за дизайн, фотография, ежедневие, пътеписи и настроения - всичко, което ми дойде на акъла.

Текущата тема на блога е дело на Design Disease, за което им благодаря - ние дизайнерите трудно правим дизайн за самите себе си :)

September 2017
M T W T F S S
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930