На всеки пет години в Копривщица се провежда национален събор на народното творчество. От всички краища на България и света се стичат състави, самодейци, професионалисти, туристи. С над 15 хиляди участници, града се превръща в жужащ кошер, пълен с живот и кънтящ от народна музика. По сцените – построени за целта на красивите поляни около града – едновременно свирят, пеят и танцуват българи, японци и шведи.

Традицията за този събор започва през 65та година. Тогава е и първия събор, а тази година ще се проведе юбилейния 10ти.  Датите са определени от министерството на културата, общината е подготвена за периода 6 – 8 август. За съжаление нищо не е ясно все още по програмата, но ако някой се интересува – може да следи www.koprivshtitza.com или cherga.net/blog/ или и да изпрати мейл на някой от тия два сайта – като има яснота, ще отговорим на всички.

Леко предупреждение – хотелите вече са почти изцяло резервирани за обявените дати и който е имал бегло желание да присъства е хубаво да се замисли още по-усилено. Разбира се, вариант със спане в близките Стрелча, Пирдоп или на палатка в околностите на Копривщица, също е възможен, но за стаи ще е натегнато.  Но в крайна сметка който има желание, ще намери и начин :)

Автор на снимката към поста – Невена Жекова :)