Решихме да идем до Пампорово с жена ми тоз уикенд. Товарим се на колата и газ… Наточих се аз да снимам, заредих батерии за пентакса, карти празни алабала – времето ше е слънчево, шсе качим на Снежанка и от там “ква гледка има лелеее” :). Да, ама не. Първо некъф идиот се опита да ни убие малко след Асеновград. Тръгнал, моляти се, с некъф 1000 годишен бус да изпреварва камион на завой… на мене ляв завой ми идваше, от дясно ми е скала, отляво лети изпреварвания камион, срещу мене буса и присветва на дълги… Само настъпих на спирачките, прибрах се колкот може до стената и почнах да се моля. Гадна ситуация, в която си абсолютно безпомощен, нищо не зависи от тебе… Разминахме се, ама бая се стреснах… Качваме се на Пампорово, времето гадно, кално… сняг има 10 см само по пистите. Върховете наоколо целите в мъгла… к’во ще видим от Снежанка не е ясно, ама аде на лифта. На касата:

– Добър ден, билет за лифта ако обичате – до Снежанка искаме да стигнем.

– Добър ден, ами те са два лифта, 14,80 е единия в двете посоки, значи за двата 29.60 за един човек… ама ако искате си вземете карта за половин ден, тя е 22 лв, ще можете колкото пъти искате да пътувате…

– Ама ние не сме със ски, искаме просто до Снежанка да се качим, да пием по кафе и ще слезнем, няма ли обикновени билети, как така 29 лв за едно ходене..?

– Съжалявам, няма – това е положението!

Е.. аде сия, кой ще даде 50 кинта за лифт? Че за 50 кинта до Варна ще ида бре? За 50 кинта що ракия ще изпия? Кво кафе на Снежанка… Просто ужасно умирам от яд, че хората са адски алчни и гледат много бързо да “направат кинтите”, изобщо не мислят в перспектива, не мислят колко хора гонят – щото аз съм им най-малкия проблем, ама англичани и германци, дето са се излъгали да дойдат в България, дали ще дойдат пак? Дали няма да разкажат на всичките си познати и приятели как в България на всеки ъгъл се опитват да ти вземат парите за глупости…. Знам ли де, може да не съм прав, може за тях сичко да е наред, може да е нормална цената от 29 лв за лифт … ама ме е яд. Яд ме е, че нашата си, българската природа и българските забележителности не можем да ги видим и усетим, защото някой е решил, че ще изкарва пари от това…

В крайната сметка отидохме до Широка Лъка и до Гела – определено е жестоко в оная част на родопите, трябва да идем пак на пролет, с преспиване – и в Широка лъка има какво да се види, етнографски център е, има готини стари къщи. Пък от Гела има такиви гледки, че дъха ти спира… ще видим :)