Преди известно време написах нещо като туториал за ръчно прилагане на така наречения “Shadows/Highlights на стероиди” за ФотоФорум. Това не е мое изобретение, за него можем да сме благодарни на Dan Margulis, който го прилага в своя последен “picture postcard workflow”.

Идеята на цялото упражнение е, че използваме самата снимка за определяне на стойностите на сенките и светлите части, като се възползваме от функциите на смесване Overly, което гледайки леъра с подобно смесване определя – което е светло, това отдолу става още по-светло, а което е тъмно – става още по-тъмно. Което е сиво – остава сиво. Знаеки това, можем на леър да сложим един от каналите на снимката, в който най-добре е изразен проблема, който се опитваме да решим. След като инвертираме този леър, получаваме слой в който всички бели (изгорели) участъци са станали черни, а всички черни (запушени сенки) са станали бели. При режим на смесване овърлей – долния леър с оригиналната снимка би трябвало да “влезе” в по-тесен динамичен обхват, който да модифицираме по вкус.

И така – по стъпки:

1. Отваряме проблемната снимка и правим 2 копия на бекграунд лейъра:

2. Скриваме горния и на средния даваме Image/Apply image. Ще сложим в този лейър само един канал и ще го инвертнем. Гледаме каналите, кой ще е най-подходящ. Трябва канал, който да е бял, където са ни хайлайтите и тъмен, където са сенките. Като се инвертне, всичко да е на обратно. В случая, най-подходящ е зеления канал.

3. Този приятно изглеждащ лейър му се казва да стане в режим overly.

4. Доста е грозно за сега, но ние можем да сложим малко gausian blur.

Той действа като радиус на шадоу-хайлайт :)

5. Накрая, можем да решим къде искаме да приложим този лейър – например само за хайлайтс. В този случай показваме и най-горния лейър и го бухваме в режим на смесване Darken – така през него ще прозира единствено по-светлите неща от туй що е по-долу.

 

6. Можем да му намалим opacity на вкус, или съвсем да не го ползваме, креативно решение:

Край :)