Несбъднато…

Известно е, че глупавите хора обичат да се изказват по всякакви проблеми и да са като последна инстанция. На тях обикновено не обръщаме внимание. Умните хора – обратно, говорят рядко и на тях вярваме. По-долу са няколко извадки от изказвания на умни хора… на които човечеството е повярвало:

1.  “Няма никакви причини за използването на компютри у дома” – Кен Олсен, президент на  Диджитал Екуипмънт Корпорейшън, производител на компютри, в изявление против персоналните компютри – 1977 година.

2. “Никога няма да направим 32 битова операционна система” – Бил Гейтс.

3. “Лий де Форест е заявявал в множество издания, че в близко бъдеще ще стане възможно да се пренесе човешки глас през Атлантическия океан. Хората, чели тези абсурдни и преднамерено лъжливи заявления, са били подлъгани да купят акции в неговата компания.” – федералния прокурор на САЩ, обвиняващ изобретателя Лий де Форест за лъжливо подтикване на хората да купуват акции.

4. “Да качиш човек в многостепенна ракета, да го закараш до гравитационното поле на Луната, където хората ще правят научни наблюдения, да кацнеш на Луната и след това да се върнеш на Земята – това е такъв сън, достоен за Жул Верн. Смело мога да кажа, че подобни пътешествия никога няма да са възможни, независимо от всичките ни бъдещи открития и достижения” – Подсъдимия по-горе Лий де Форест, изобретател на вакуумната тръба – 1926 година.

5. “Летателни апарати, по-тежки от въздуха, са невъзможни!” – Лорд Кевин, британски математик и физик, председател на Британското кралско общество – 1895 г.  (През 1903 братя Райт извършват първия пилотиран полет със самолет).

6. “Никога няма да бъде създаден по-голям самолет!” – инженера на Боинг 247, самолет със сдвоени двигатели, в който са се събирали до 12 човека.

7. “Енергията, получена в резултат на деленето на атома е съвсем малка. Всеки, който твърди, че атома може да стане мощен източник на енергия – говори глупости.” – Ърнест Ръдърфорд, основоположник на ядрената физика, малко след като е успял да “разцепи” атома.

8. “Няма никакъв знак за това, че някога ще е възможно да получим ядрена енергия. Това би значело, че можем да разделим атома по свое желание.” – Алберт Айнщайн, 1932 г.

9. “Киното е само временна приящвка. Зрителите искат да гледат актьори от плът и кръв на сцената.” – Чарли Чаплин през 1916.

10. “Коне ще има завинаги, а автомобила е само временна прищявка.” (ех, тия прищявки) – президента на Мичиганската банка, съветващ адвоката на Хенри Форд да не влага пари в компанията Форд Мотор Ко. – 1903 г.

11. “Американците имат нужда от телефони, ние не. Ние имаме повече от достатъчно куриери.” – Сър Уилям Прайс, главен инженер на британските пощи, 1878 г.

12. “Така наречения ‘телефон’ има твърде много недостатъци, за да се счита за сериозно средство за комуникация. Това приспособление по своята същност не представлява ценност.” – мнение на Уестърн Юнион, 1878 г.

13. “Рентгеновите лъчи се оказаха измама!” – Лорд Келвин, президент на Кралското общество, 1883 г.

14. “Дори мисълта, че тези железни машини могат да заменят кавалерията, е абсурдна. Това даже прилича на държавна измяна!” – Маршал Хейг на демонстрация на танкове през 1916г.

15. “Споровете около променливия ток са чиста загуба на време. Никога, никой няма да го ползва. Никога.” – Томас Едисон, 1889г.

16. “Домашното записване убива музиката.” – кампания от 80-те години, заявяваща, че хората записващи музика от радиото на касета, унищожават индустрията. Защо ли ми звучи познато?

17. “Телевизията няма да просъществува дълго. На хората ще им омръзне всяка вечер да се взират в един дървен сандък.” – Даръл Занук, продуцент на Туентиет Снчъри Фокс, 1946 г.

18. “Безкабелната музикална кутия няма търговска стойност. Кой би поискал да плаща за съобщения, изпратени хем на всички едновременно, хем на никой конкретно.” – партньори на David Sarnoff по отношение на инвестицията в радио, 1921

19. “Що се отнася до подводниците, всичко което мога да си представя е, как техните екипажи загиват от задушаване.” – Хърбърт Уелс, 1901 г.

20. “Пътуване по релси и на висока скорост е невъзможно, защото пътниците няма да могат да дишат и ще загинат от асфиксия.” – доктор Дионисиус Ларднър (1793 – 1859), професор по философия и астрономия в Лондонския университет.