National Archives of Canada - Yousuf Karsh

Уинстън Чърчил е известен със своята твърдоглавост, ексцентричност, силна воля и характер, както и с войната срещу Хитлер. Чувството му за хумор е останало леко в страни от изградения образ на политика и държавника. Та, ето няколко негови хрумки – за добър ден…

1. Учителите притежават власт, за която министър-председателят може само да си мечтае.

2. Аз взех от алкохола много повече, от колкото той взе от мен.

3. Вродения порок на капитализма е, че разпределя неравно благата. Вроденото достойнство на социализма – че разпределя по равно нищетата.

4. Не се бойте от бъдещето. Вглеждайте се в него. Не се подлъгвайте, но и не се бойте. Вчера застанах на капитанския мостик и видях огромни като планини вълни и носът на кораба, който уверено ги разцепваше. Запитах се – защо корабът побеждава вълните, независимо, че те са много, а той един. И разбрах. Причината е, че корабът има цел, а вълните не. Когато има цел, винаги постигаме това, което искаме.

5. Един добър начин да си развалите отношенията, е да започнете да ги изяснявате.

6. Нанси Астор му подхвърлила: “Ако бях ваша жена, щях да ви сипя отрова в чая”. Чърчил галатно отвърнал: “Ако бях ваш съпруг, с радост щях да си изпия чая.”

7. Вземете ми пурата и веднага ще ви обявя война!

8. Дълголетието си дължа на спорта. Никога не съм се занимавал с него.

9. Бележка, добавена на една от речите му: “Ако довода е слаб – повиши глас.”

10. Победата не е окончателна, поражението не е смъртоносно – да вървиш напред, ето това е важно. Успеха не е окончателен, неудачите не са фатални, значение има само мъжеството да продължиш напред.

11. Да гледаш твърде далеч в бъдещето е недалновидно.

12. Песимистът вижда трудности във всяка възможност, а оптимистът – възможности във всяка трудност.

13. Най-добрият аргумент против демокрацията – петминутен разговор със средния избирател.

Edit: Изрових още няколко:

14.  Винаги съм готов да се уча, но не винаги се радвам като ме поучават.

15. Успехът е умението да скачаш от неуспех на неуспех, при това не губейки ентусиазъм.

16. Когато бях млад, съблюдавах принципа да не пия нищо алкохолно до обяд. Сега, когато вече съм стар, принципа ми е да не пия нищо алкохолно до закуска…

17. Обичам прасетата. Кучетата ни гледат отдолу-нагоре. Котките ни гледат отгоре-надолу. А ето, прасетата ни гледат като равни.

18. Ако желаете да постигнете цел, не бъдете деликатни или умни. Използвайте груби прийоми. Удряйте директно в целта. А после се върнете и ударете пак. И пак.