Тея деня “гръмна” новината, че едва ли не утре започва строителството на писта за Формула 1 в България. Петков обясняваше ухилен какво си говорили с Бърни и как нещата били “по-близо от всякога”. Същия този Петков два дена след това си отиде на Плевен, за да пере килимите си на реката… но това е друга тема. Интересното в цялата работа е следното – на каква база Петков и Николов, единия бивш министър, другия председател на федерацията по МОТОЦИКЛЕТИЗЪМ са в цялата схема? Къде е автомобилната федерация? Къде е СБА? Как се прави “организационен комитет” за някаква идея и тази идея се развива без основната федерация, която би трябвало да се занимава с тези въпроси? Къде е мнението на БФАС? Къде е мнението на Жоро Янакиев? Кой ще строи пистата? Кой ще държи правата и ще получи част от телевизионните отчисления?

Преди години, когато Данчо Лечков лансира идеята за писта около Сливен, всички фенове на спорта получиха душевен оргазъм, че е възможно да видят Шуми в България. После обаче нещата малко по-малко си дойдоха на местата, на всеки трезвомислещ човек му стана ясно, че Големия керван има определени условия, за да дойде тук. На всеки трезвомислещ човек му стана ясно, че при положение, че има писти в Турция и Унгария – едва ли и нас ще ни огрее.  На всеки трезвомислещ човек обаче трябва да му стане ясно и друго:

1. Формулата изисква жестоки инвестиции в инфраструктура, освен построяването на пистата, падока и официалните сгради. Ще се изисква построяване на пътища, хотели, ресторанти, които да поберат поне 40-50 хиляди зрители. Такива условия в България няма, освен по морето. Самата инфраструктура ще трябва да бъде платена от държавата, което на фона на сегашната криза ще изглежда странно…

2. Всеки трезвомислещ човек ще си помисли- при положение, че цялата организация не идва от БФАС (българска федерация по автомобилен спорт), а от друга организация – това означава застъпен интерес.

3. Всеки трезвомислещ човек ще се запита за следното – преди години беше покрито дело срещу Богдан Николов за канал за крадени автомобили. Човека, който беше обвинен от съда за възпрепятстване на разследването беше … да, именно Румен Петков.

4. В организационния комитет за българско гранд при (в случая обаче става въпрос за мотокрос, не е ясно дали организационния комитет за Ф1 е същия) са Весела Лечева и 4ма зам. министри на сегашното правителство – това дали не предизвиква въпроси?

Изобщо, цялата история мирише яко на далавера. Не, че няма да се радвам да видя от близо на Българска територия Люис, Кими или Дженсън… напротив! Но не искам това да става с някакви мътни схеми, от някакви мътни хора, които би трябвало (според мълвата) да са в затвора. Не искам Батко да асфалтира километри първокласни пътища с пари от бюджета, изцоцани от мойте данъци. Не искам група сенчести и не толкоз сенчести бизнесмени, които имат милиони квадрати застроена площ по черноморските комплекси да спечелят, напротив, искам тия комплекси да изчезнат. И изобщо не ща, под предлога на нещо ново, интересно и полезно – група хора (все същите) пак да направят пачките. Ми неща, тва е!