На 10ти февруари 2010 основния инструмент на 99% от дизайнерите по света навършва 20 години. И не става дума за някой монитор или моден парфюм, а за Photoshop. Да, точно така – дори нещата, които сме свикнали да са даденост някога не са съществували и са започнали пътя си като смели идеи и версия 1.0.

Каква е историята на Photoshop? Ами не много различна от историята на повечето открития. Някой е решил да прехвърли част от работата си на компютъра и е имал идеите и находчивостта да се пребори с трудностите за осъществяването им. В случая става дума за трима души – Томас Нол, Джон Нол и техния баща Глен Нол. В онез години Глен Нол е бил запален по фотографията, с оборудвана тъмна стаичка в мазето. И той и двамата му синове си падали и по компютрите, като Джон даже притежавал един от първите Мак-ове по онова време, а Томас като инженерен студент се занимавал с проблема за трансформирането на едноцветни изображения в такива с градиенти на сивото. И взима, че успява, а програмирането и алгоритмите му позволяват и създаването на нова генерация от специални ефекти, постигнати компютърно. Брат му Джон, по това време работещ за Индъстриъл Лайт и Маджик го окуражава да продължи и да трансформира кода си в работещ софтуер за изображения. През 1988 усилията и на двамата водят до създаването на „Имидж Про“, който те решават да издадат и продават като софтуер.

След известно време сключват договор с производител на скенери, който желае да купи известен брой лицензи и да доставя програмата със своите скенери. Опитват се да продадат лиценз и на Алдус, които по това време са сериозен играч на пазара на графичните приложения, но те ги отхвърлят… предполагам доста са съжалявали в последствие.

В борбата си да се вмъкнат на пазара Джон и Томас Нол успяват да впечатлят хората от Адоби с концепцията си и печелят лицензен договор за партньорство и бюджет. Най вероятно са вярвали в успеха, но едва ли са и сънували мястото на пазара, на което се намират сега.

На 10ти февруари 1990 година Photoshop 1.0 е пуснат на пазара.

Към настоящия момент Томас Нол все още работи в Адоби и основно се занимава с Adobe Camera Raw. Джон Нол пък е шеф на специалните ефекти… отново в Индъстриал Лайт енд Меджик, където работи върху филми като Междузвездни войни, Карибски пирати, Стар трек и т.н. Баща им продължава да преподава в Мичиганския университет. И изобщо цялата им история има поука – когато някой достатъчно силно иска нещо, то винаги е постижимо, че дори и повече.